Ψηφιακές Δράσεις

Ψηφιακές Δράσεις

Από τη στιγμή της ίδρυσής τους, οι «Άγγελοι της Χαράς» έχουν ως λόγο ύπαρξης τη φυσική παρουσία και τη σύνδεση με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη στήριξη και το χαμόγελο. Στις αρχές του 2020 όμως, η πραγματικότητα όλων ανατράπηκε και η πανδημία του Covid-19 έκανε ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να προσαρμοστούμε σε άλλους τρόπους επαφής και επικοινωνίας. Έχοντας την εμπειρία από τις δυσκολίες της πρώτης περιόδου, την άνοιξη του ίδιου χρόνου και με πίστη στον τρόπο που προσεγγίζουμε τη δουλειά μας –το τρίπτυχο τέχνη, εκπαίδευση, θεραπεία– περάσαμε στις ψηφιακές μας δράσεις.

Είναι αληθινή πρόκληση το να μπορέσουμε να αποδώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρία δίχως πραγματική ανθρώπινη επαφή. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αν και γνωρίζουμε ότι η ζωντανή μας διάδραση και επικοινωνία δε μπορεί να υποκατασταθεί με απομακρυσμένες δράσεις. Παρ’ όλα αυτά, μέσω των ψηφιακών προγραμμάτων οι «Άγγελοι» επιδιώκουν να μη χαθεί η ποιότητα της σχέσης με τους ωφελούμενους.

Όπου η παρουσία μας είναι αδύνατη, για την προστασία όλων και για να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι «Άγγελοι» θα προσφέρουν τις δράσεις και τα προγράμματα που ετοιμάζουν για κάθε πληθυσμό, χρησιμοποιώντας τις απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις. Είτε μαγνητοσκοπώντας παραστάσεις και δρώμενα είτε σε πραγματικό χρόνο μέσω ζωντανής διαδικτυακής συνάντησης, θα είμαστε πάντοτε δίπλα στους ωφελούμενούς μας.

Για παιδιά

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΣυνYΠAΡΧΩ

Πρόκειται για ένα ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα Θεατρικής Αγωγής που υλοποιείται σε ομάδα και έχει ως σκοπό την εμψύχωση των παιδιών, όπως και την δημιουργική τους έκφραση.

Με παιχνίδια ομαδικότητας και συνεργασίας που τους προτείνουμε, καλλιεργείται το αίσθημα της εμπιστοσύνης και τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν καλύτερα μέσα σε μια ομάδα, να αποδέχονται την διαφορετικότητα και να συνεργάζονται.

Χρησιμοποιώντας τα παραμύθια και τους συμβολισμούς τους, τα παιδιά προσλαμβάνουν μηνύματα και αξίες απαραίτητες για την πορεία της ζωής τους.

Τέλος, με την καθοδήγηση έμπειρων εμψυχωτών, τα παιδιά μαθαίνουν να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, δημιουργικά και λειτουργικά και αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες.

Για παιδιά

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Το «Πάμε μια Βόλτα στο Δάσος» είναι μια οπτικοακουστική παραγωγή των «Αγγέλων της Χαράς» για παιδιά σε ιδρύματα και νοσοκομεία ηλικίας 2,5 έως 7 ετών, αποτελούμενη από 6 επεισόδια περίπου 30 λεπτών το καθένα που διαδέχονται το ένα το άλλο ως συνέχεια και συμπλήρωση.

Σκοπός μας είναι η ενεργοποίηση των παιδιών μέσα από ερεθίσματα που παίρνουμε από την φύση και την τέχνη, με παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό τρόπο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διαδραστικότητα.

Με τη φαντασία τους τα παιδιά μάς ακολουθούν σε «μια βόλτα στο δάσος». Διερευνούμε θέματα με παρατήρηση της φύσης, φωτογραφιών και άλλων οπτικοακουστικών μέσων και κάνουμε μιμήσεις. Μαθαίνουμε τραγούδια και χορό, συντονιζόμαστε στον ρυθμό και παροτρύνουμε τα παιδιά και για περαιτέρω δραστηριότητες.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:

  • Δημιουργική έκφραση μέσω του τραγουδιού, του χορού, της μίμησης κ.ά.
  • Ανάπτυξη ρυθμού
  • Συντονισμός ρυθμού-κίνησης
  • Ψυχαγωγία
  • Κινητική εκτόνωση
  • Ανάπτυξη ικανότητας να ακολουθούν μια ρουτίνα

Για παιδιά

“Beat It”: ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Εφήβων

Ένα ομαδικό πρόγραμμα ψυχικής ενδυνάμωσης βασισμένο στις Αρχές του Εφαρμοσμένου Θεάτρου και της Μουσικοθεραπείας που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους.

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ψηφιακά και υλοποιείται μέσω ζωντανής διαδικτυακής δράσης. Αξιοποιούμε την τεχνολογία με την χρήση ψηφιακού υλικού (επιλεγμένα βίντεο, βίντεο κλιπ, μουσική) το οποίο προβάλουμε στην οθόνη και χρησιμοποιείται ως έναυσμα για περαιτέρω δράση και συζήτηση.

Μαζί με το θέατρο και την μουσική, αξιοποιούμε τέχνες, όπως η ζωγραφική και ο κινηματογράφος. Η ζωγραφική είναι σημαντικό μέσο έκφρασης για τα παιδιά και γίνεται μέρος μιας σειράς δραστηριοτήτων που οδηγούν σε έναν κεντρικό στόχο κάθε φορά.

Για Αμεα

Μουσικοθεραπεία για ΑμεΑ

Κάνοντας τη δράση με ζωντανή, διαδικτυακή σύνδεση: Η δράση απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικους ΑμεΑ με νοητική υστέρηση, αυτιστικά στοιχεία ή/και πρόσθετες σωματικές αναπηρίες. Στόχος της δράσης είναι να ενισχύσει τις κοινωνικές, συναισθηματικές, κινητικές και γνωστικές δεξιότητες των ωφελούμενων.

Για Ηλικιωμένους

Παλιά Αθήνα

Το διαδραστικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα» στοχεύει να απαλύνει τη μονοτονία της καθημερινότητας των ηλικιωμένων, οι οποίοι αρκετά συχνά αισθάνονται θλίψη και μοναξιά, αγκαλιάζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά τους με σύμμαχο την τέχνη και με επιστημονική προσέγγιση. Οι «Άγγελοι της Χαράς», μέσα από την οπτικοακουστική παραγωγή και τις ζωντανές διαδικτυακές δράσεις “πλησιάζουν ” με αγάπη τους ηλικιωμένους, ενθαρρύνοντάς τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με αποκρίσεις, χορό και τραγούδι δημιουργώντας έτσι σχέσεις εμπιστοσύνης. Μουσικοί, χορευτές και εμψυχωτές ενεργοποιούν τους ηλικιωμένους σε ένα ταξίδι στο παρελθόν με σκοπό να αναβιώσουν μνήμες της νιότης τους, επιτρέποντάς τους να ζήσουν και πάλι όμορφες και ευχάριστες στιγμές στο παρόν.

Για Ηλικιωμένους

Άρπα και παραμύθι

Η άρπα σε συνδυασμό με τη συζήτηση και την αφήγηση παραμυθιού από μια αφοσιωμένη ερμηνεύτρια, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που μαγεύει τον ακροατή συνδέοντάς τον με τη θετικότητα, την ελπίδα και την εσωτερική του δύναμη.

Μέσα από τους ήχους της άρπας, ο άνθρωπος παραδίνεται, γαληνεύει και επιτρέπει στον εαυτό του να ονειρευτεί. Ο νους ταξιδεύει και οι ωφελούμενοι αφήνονται σε εικόνες και συνειρμούς που γεννιούνται μέσα από τα μουσικά κομμάτια και από παραστάσεις και συμβολισμούς παραμυθιών. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία αναδεικνύονται πανανθρώπινες αξίες, όπως η χαρά και η αισιοδοξία η οποία αποτελεί μια δυνατή συνθήκη που ευεργετεί ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την εθελόντριά μας μαρία α. αγγελή. Η μαρία είναι εκπαιδεύτρια και ερευνήτρια ολιστικής μάθησης, επιμελήτρια τέχνης, συγγραφέας και μουσικός. Με ολοκληρωμένες σπουδές κλασικού πιάνου, χορωδίας & θεωρητικών στο Απολλώνιο Ωδείο, μέσα από ταξίδια της και διαρκείς εκπαιδεύσεις έχει επιπλέον πιστοποιηθεί στον θεραπευτικό ήχο, στη φωνή, στη θεραπευτική εργασία με το σώμα και το νου. Μέσα από την πολυετή της ενασχόληση με την μουσική εντρύφησε στην σπουδή της άρπας. Έχει λάβει περαιτέρω εκπαίδευση στην  προσέγγιση ηλικιωμένων μέσω της μεθόδου Επικύρωσης (Validation Method) καθώς και στην θεραπευτική άρπα (πιστοποίηση Harp for Healing).

Εποχιακές Δράσεις

Κάλαντα / “Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία”

Νικάμε την απόσταση και τραγουδάμε τα Κάλαντα, σκορπίζοντας χαρά!

Με την αγάπη και την ενέργεια των Αγγέλων και ταυτόχρονα με τις μελωδίες που όλοι μας έχουμε συνδέσει με τις γιορτές, ενώνουμε τις φωνές μας με τους ωφελούμενους, σκορπίζοντας χαμόγελα τις όμορφες, αλλά πολύ συχνά δύσκολες, μέρες των Χριστουγέννων.

Αυτή η οπτικοακουστική παραγωγή με τίτλο “Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” (βασισμένη στο έργο του Κ. Ντίκενς) που περικλείει μαζί με τα Κάλαντα, όλη τη φροντίδα και τις μουσικές ικανότητες της ομάδας των “Αγγέλων της Χαράς” φέρνει τη γιορτινή ατμόσφαιρα σε ανθρώπους που το χρειάζονται αληθινά σε Νοσοκομεία, Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές ΑμεΑ.

ANGEL-CLOWN

Angel Clown

Ο κλόουν προσπαθεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή ενός ανθρώπου και το πετυχαίνει με το χιούμορ, τη μουσική, ακόμη και το χορό, δουλεύοντας πάνω στις αναμνήσεις. Ο λόγος βέβαια, που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές ανά άτομο και ασθενή, είναι ότι πολύ απλά κανείς δεν είναι όμοιος με τον άλλον! Διαφέρουν στην όμορφη μοναδικότητά τους και στα βιώματα που κουβαλούν.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

»

Αυτό που είδα με τα ίδια μου τα μάτια … είναι ότι οι «Άγγελοι της Χαράς» προσφέρουν κάτι το μοναδικό. Προσφέρουν μία εκδήλωση, η οποία δεν είναι ούτε μόνο καλλιτεχνική, ούτε μόνο εκπαιδευτική, ούτε μόνο ανθρωπιστική. Είναι όλα αυτά μαζί.

 

Αλέξης Κόκκος, καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Οι χαρούμενες δονήσεις σας ράγισαν τον πάγο του πόνου, αφήνοντας δροσοσταλίδες ελπίδας σε αυτούς που νιώθουν πληγωμένοι. Συνεχίστε το καλό έργο, επιστρέφει σε εσάς.

 

Οδυσσέας, Κέντρο Αποκατάστασης «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» Καλαμάτας

«Άγγελοι της Χαράς» να είστε καλά! Αυτή τη ζεστασιά, τα χαμόγελα, την καλοσύνη που χαρίζετε απλόχερα σε όλα τα παιδιά με όλα όσα κάνετε κάθε φορά γι αυτά δεν ξέρω αν φτάνει μία ζωή για να σας επιστραφούν πίσω από τις ευχές όλων μας.

 

Ειρήνη Χασαλεύρη, Φυσικοθεραπεύτρια, Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης

Οι «Άγγελοι της Χαράς» είναι από τις πιο αγαπημένες μου ομάδες. Δεν πρόκειται να ξεχάσω κανέναν σας ποτέ. Ευχαριστώ που μου δώσατε χαρά στις στενάχωρες μέρες μου.

 

Κορίτσι 14ων ετών, Παιδοψυχιατρικό Τμήμα

Η πιο δυνατή στιγμή που έχω βιώσει ήταν σε μια δράση όπου οφελούμενοι ήταν κάποια εισαγγελικά παιδιά. Στην δράση μου έκανε εντύπωση πως τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθούσαν με τρυφερότητα τα μικρότερα. Τότε συνειδητοποίησα πως παρόλο που ήταν και αυτά παιδιά, είχε χρειαστεί να έχουν το ρόλο που έχει ένας γονέας. Είμαστε εδώ για να δώσουμε χαρά εκεί που υπάρχει ανάγκη. Έτσι ο κόσμος θα γίνει λίγο πιο όμορφος.

 

Μαρτυρία Εθελόντριας

Είχαμε πάει σε μία Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και μία κυρία εκεί φαινόταν αρκετά στεναχωρημένη. Πήγα κοντά της και προσπάθησα να της φτιάξω τη διάθεση... Τότε, λοιπόν, μου έπιασε σφιχτά το χέρι και μέχρι να φύγουμε δεν μου το άφησε στιγμή. Εκείνη την ώρα κατάλαβα την ανάγκη των ανθρώπων αυτών να νιώσουν πως εμείς είμαστε ακόμα εκεί γι'αυτούς!

 

Μαρτυρία Εθελόντριας

Συμμετέχοντας στην "Παλιά Αθήνα" βλέπω την αγάπη, τον ενθουσιασμό και την αλήθεια των εθελοντών και της Χριστίνας και αυτό με κάνει να νιώθω ασφάλεια και χαρά. Το ίδιο ακριβώς νιώθω και με την ανταπόκριση των συμμετεχόντων και αυτό με κάνει να θέλω να συνεχίζω!!

 

Μαρτυρία Εθελόντριας

Η απόφασή μου να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό με την ομάδα των «Αγγέλων της Χαράς» ήταν απόρροια της ανάγκης μου να μοιραστώ δυνατές εμπειρίες και συναισθήματα με όσους το έχουν ανάγκη. Αγαπώ την Τέχνη και με γοήτευσε το γεγονός πως θα μας συντροφεύει σε αυτό το όμορφο ταξίδι του εθελοντισμού.

 

Μαρτυρία Εθελόντριας

Όλο εκπλήξεις, από δωμάτιο σε δωμάτιο, ψυχές που αγωνίζονται να κρατηθούν στο τώρα και στη χαρά. Χαίρομαι που είμαστε ένα μέρος του αγώνα τους προς τη χαρά.

Νίκη, μουσικός στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

«...(οι ηλικιωμένοι) χόρεψαν όλο το τραγούδι πιασμένοι από τα χέρια, με απαλές κινήσεις και βήματα σημειωτόν, κι έμεινα έκθαμβος, βλέποντας το μέλλον να στηρίζεται με εμπιστοσύνη στο παρελθόν, και το παρελθόν να κοιτά το μέλλον με χαρά και αισιοδοξία»

 

Μαρτυρία μουσικού στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

«...στο τέλος πριν φύγει μου λέει: ‘’Τώρα μπορώ να πεθάνω…’’. Και εγώ του απαντώ: ‘’Τώρα μπορείς να ζήσεις πιο όμορφα κάθε μέρα, κάθε στιγμή... Σε περιμένω την επόμενη φορά για χορό και χαρά.»

 

Μαρτυρία μουσικού στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

«Σας ευχαριστώ που γεμίσατε χαρά και μουσική τα απογεύματά μας. Αυτό που θα μου μείνει, είναι η ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω κάποια συναισθήματα και κάποια πράγματα που δεν τα είχα ακούσει ούτε εγώ από το ίδιο μου το στόμα, δεν τα είχα συνειδητοποιήσει... σας ευχαριστώ!»

Μαρτυρία νοσηλευόμενου παιδιού στο Παίδων

«...μας έφερε ένα τραγούδι που του αρέσει. Το αγαπημένο του. Προσπαθούμε να το βρούμε στην κιθάρα και ένα άλλο κορίτσι από την ομάδα ξέρει να το παίζει, μαζεύονται και άλλοι γύρω της και το τραγουδάμε, με γέλια και διακοπές… αλλά είναι για εκείνον και χαμογελάει.

Έτσι τον χαιρετίσαμε τον Α. και εκείνος έρχεται κοντά μου με ύφος συνωμοτικό και μου λέει: «Σουκράν, κυρία», δηλαδή «Ευχαριστώ»

Μαρτυρία νοσηλευόμενου παιδιού στο Παίδων

ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΧΑΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ
LIBERTAD LTD & SPECIALS DIGITAL
 
COPYRIGHT © 2019 ANGELS OF JOY
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ

Μιχαλακοπούλου 125, 115 27, Αθήνα, 215-5257111, info@angelsofjoy.gr